”Only when the tide goes out do you discover who’s been swimming naked”

ska Warren Buffet ha sagt. I fredags blev det tydligt vilka på den svenska kapitalmarknaden som simmat utan badbyxor. Då kom beskedet att flera svenska förvaltare tvingats stänga delar av sitt fondutbud för uttag. Eftersom marknaden fungerade så dåligt kunde de inte garantera att alla investerare behandlades lika. Det vill säga det går bara att sälja kvalitetsinnehav, vilket skulle lämna de investerare som blir kvar i fonden med resten. 

Den svenska ankdammen

Det tycktes således vara en hedervärdig handling med ett nobelt syfte. Det går ju knappast att tänka sig ett värre marknadsklimat än det vi upplevt de senaste veckorna och det är inte okänt att den svenska kapitalmarknaden, och då speciellt kreditobligationsmarknaden, fungerar bäst när solen skiner. Den som investerar i svenska krediter får helt enkelt räkna med att det kan bli svårt att sälja fonderna när det stormar på marknaden. Över tid får investeraren betalt för denna illikviditetspremie. Åtminstone i teorin.

Likviditetsfonder ska vara likvida

Det visade sig dock att det inte bara rörde sig om högriskfonder som hade stängt utan likviditetsfonder. En av de stängda fonderna marknadsförs som ”passar bra för sparande på kort sikt och som alternativ till sparkonto”. Med tanke på vilket liv det skulle bli om en bank stängde för uttag, så är det ganska magstarkt att jämföra de två.

Ett riktigt dubbelfel

Visst kan man som investerare ibland få leva med att fonder stänger för uttag när likviditeten i marknaden försvinner och det finns alltid i det finstilta. De som läst Michael Lewis ”The Big Short”, eller som investerade i hedgefonder under finanskrisen vet att fonder kan stänga. Den stora skillnaden mellan en esoterisk hedgefond och en likviditetsfond är fondens roll i portföljen. Högriskfonder med mycket likviditetsrisk ska ge avkastning som är bättre än marknaden men priset är att de kan vara svåra att sälja när marknaden är stressad. Det är då likviditetsfonden ska skina. Det är den tråkigaste fondkategorin som de senaste åren gett negativ avkastning på grund av Riksbankens penningpolitik. Anledningen att många investerare trots allt investerat i likviditetsfonder och stått ut med den låga avkastningen är förstås att man vill ha ”torrt krut” den dagen marknaden faller och det uppstår köpmöjligheter. Nu är den dagen här.

Att fonderna då stänger för uttag är dubbelfel. Visst finns pengarna kvar i fonden, det är bara värdet som är osäkert och så fort marknaden normaliseras öppnar fonderna igen. Då är köpläget borta.

Hedrande agerande

När media uppmärksammade att flera fondbolag stängt sina fonder för uttag backade några av bolagen ganska omgående. Om det berodde på att marknaden förbättras eller om det var något annat som låg bakom spelar inte så stor roll. Det viktiga var att spararna fick tillgång till sin likviditet igen. Förhoppningsvis har det lärt förvaltarna en läxa så vi slipper se problemet upprepas. Alla fonder är dock inte öppna än.

Hur bra råd får du?

En likviditetsfond som lyckats levererat stabil avkastning på 1–2 procent under åren av negativ styrränta har inte gått obemärkt förbi. Fonden har lockat enorma mängder kapital och många har uppenbart blundat för det orimliga i ekvationen. Vad som är mer beklämmande är att flera professionella rådgivare valt att använda sig av fonden i sina råd till kunderna. Kunder som nu sitter fast utan att kunna byta till en rådgivare som vet hur man analyserar fonder. En titt på innehavslistan för några av de nu stängda fonderna ger snabbt vid handen att det knappast är likvida statsskuldväxlar som ligger till grund för fonden. Citroneer gör alltid en grundlig och metodisk analys av de fonder vi rekommenderar. När det gäller likviditetsfonder är det a och o att det går att få tillbaka sina pengar. När som helst. Särskilt under stressade marknader. Det är därför vi vill ha likviditetsfonder till att börja med. Grundregeln för alla investerare, och rådgivare, som vill lyckas långsiktigt är att inte ta några onödiga risker. På med badbrallorna så du kan hoppa upp på brädan och surfa på vågen när marknaden kommer tillbaka!

Erik Nordenskjöld,
Investeringsansvarig Citroneer Wealth Advisors