De senaste veckornas virusoro har efter helgens oljepolitiks-utveckling fått börserna att gå från avvaktade negativt till rena panikförsäljningen. Många ställer sig med rätta frågorna vad är det som sker och hur ska man agera. Vad som var rätt svar vet vi först efteråt, men vi tänkte ge er det som vi anser har den bästa möjligheten att lyckas.

Vad vi vet

Vad vi egentligen vet om virusutbrottet är inte mycket som hjälper oss som investerare. Anledningen till att det är investeringsstrateger och inte läkare som uttalar sig mest om effekterna av viruset är att det ur vetenskaplig synvinkel inte råder någon konsensus om vad som händer och hur epidemin kan tänkas fortsätta utvecklas. Ur ett ekonomiskt perspektiv är det givetvis inte mer känt, men marknaden och dess förståsigpåare behöver inte samma grad av vetenskaplig evidens för att dra sina slutsatser. Vad vi dock kan dra för slutsats är att marknaden gör allt den kan för att all information ska speglas i de priser som vi kan observera.

Höjd osäkerhet innebär att vi vill ha mer avkastning och det gör att riskfyllda tillgångar som aktier faller i värde.

Olja som lök på laxen

När sedan Opec+ inte kan komma överens om hur de ska rigga oljepriserna drabbas marknaden av en kaskad av ytterligare osäkerhet och priserna fortsätter falla. Att oljebolagens aktier drabbas är inte så underligt. Den övriga ekonomin, och därmed de flesta andra aktier, borde egentligen gynnas av lägre energipris. Detta hjälper föga när kurserna faller, utan visar snarare på hur svårt det är att översätta makroekonomi till investeringsstrategier.

Faktum kvarstår att det blev ett riktigt blodbad på redan skadeskjutna börser när de öppnade på måndagsmorgonen. Fallen var så kraftiga att handeln stoppades tillfälligt på flera börser världen över. Händelser som vi inte sett i samma utsträckning sedan finanskrisens dagar för mer än tio år sedan.

Betyder det att vi är i samma läge som under finanskrisen? Det är givetvis svårt att säga och vi vet att varje börsras alltid är lite annorlunda än de tidigare, men också att det alltid finns likande tendenser och lärdomar att dra nytta av.

Rekordfall på världens börser brukar få tidningarna att ta fram krigsrubrikerna. Att världens aktier tappat över 20 procent från toppen ger bra rubriker. Innebär det att det blivit rea på börsen? Det är givetvis svårt att avgöra med tanke på den ökade osäkerheten. Vad vi kan konstatera är att det nu är samma nivå på börsen som gällde för ett år sedan när börserna återhämtat sig efter fallet i slutet på 2018. Det är viktigt att ta den här typen av oro på allvar, men också att bibehålla perspektivet. I det ingår att vi under ett knappt års tid sett börsen slå rekord efter rekord och att marknaden blir extra känslig för dåliga nyheter efter en sådan resa.

Så ska investeraren agera

Historik i all ära men hur bör den långsiktige investeraren agera? Grundregeln är att låta bli att drastiskt ändra sin plan. Sannolikheten att få tajmingen rätt är mycket låg. Det är mycket brus i nyhetsflödet men blandningen av vetenskap, fundamentala ekonomiska faktorer, värderingar och investerares psykologi är helt enkelt för komplex för att någon ska få tajmingen rätt baserat på annat än en lyckoträff. Har portföljen kommit i obalans när olika marknader fallit olika mycket. Då har det blivit läge att sälja de tillgångar som gått upp och köpa det som gått ned köper investeraren billigt och säljer dyrt utan att behöva fundera på om prissättningen är den optimala. Dessutom återställs risken i portföljen när andelen riskfyllda tillgångar ökas.

Svänger det för mycket i portföljen kan det vara en bra idé att se till att riskspridningen är tillräckligt hög. Det finns aktiestrategier som inte alls har samma känslighet för börsturbulens som de vanliga indexen, vi kallar dem defensiva aktier och trots att alla experter dödförklarat obligationer så ger de den stabilaste avkastningen just nu.

Vill du ha oberoende råd? Prata med oss,

Nordenskjöld, Investeringsansvarig Citroneer Wealth Advisors

Grafen bygger på följande instrument: Globala aktier: iShares MSCI World ETF, Defensiva Aktier: iShares Edge MSCI World Minimum Volatility UCIT ETF, Investmentgradeobligationer SPDR® Bloomberg Barclays Euro Corporate Bond UCITS ETF och Amerikanska Statsobligationer iShares $ Treasury Bond 7-10yr UCITS ETF. Stängningskurser i SEK. Källa: Infront.