Sportaforismen kommer från den legendariske amerikanska fotbollscoachen Paul ”Bear” Bryant och går utmärkt att använda även i investeringsvärlden. Förluster äter kapital och därmed framtida avkastning och det är dyrare att förlora pengar än det är lukrativt att vinna på en uppgång. 50% nedgång kräver 100% uppgång för att du ska vara tillbaka på noll. Övningen gör det tydligt att det krävs stora uppgångar för att kompensera för ett marknadsfall. Det tvingar investerare att fortsätta ta höga risker för att kompensera för fallet. Förutom att minska risken för kostsamma förluster, hjälper en stark defensiv investeraren att kunna agera opportunistiskt och dra fördel av stora marknads-nedgångar genom att köpa billigt.

I takt med att centralbankerna har pressat räntan har avkastningsutsikterna blivit allt blekare för lågriskräntor. Det har i sin tur gjort att många ränteförvaltare tar allt fler risker i sina fonder för att visa på någon form av avkastning. Efter år av låga eller negativa räntor visar det sig att räntefonder inte alltid har de defensiva kvaliteter som gjorde att vi köpte dem till att börja med.

Fullt med vinnare!

Med ständigt sjunkande räntor har experter, rådgivare och fondväljare effektivt städat bort alla defensiva investeringar med motiveringen att man inte får någon ränta på stats-obligationer längre. För att justera risken mellan olika investeringsalternativ har istället mer eller mindre likvida korträntefonder använts. En ganska fantasilös strategi som visat sig fungera dåligt när somliga fonder tvingats stänga.

En stabil backlinje

Det är dags att höja blicken och inte klamra sig fast vid tanken att svenska räntor är det enda svaret på portföljens defensiv. Idag behöver vi utnyttja positiv valutarisk för att få en riktigt stark defensiv. En grundläggande detalj är att de defensiva tillgångsslagen inte primärt finns i portföljen för att ge avkastning. Det är andra delar som ska göra det, vanligtvis olika typer av aktiestrategier. Det viktigaste är att defensiven fungerar när allt annat faller. Det är som olika lagdelar i ett fotbollslag, om defensiven är tillräckligt stark kan anfallet fokusera fullt ut på sin uppgift. Det finns marknader som under en längre tid erbjudit högre räntor än den svenska och därtill i valutor som har defensiva egenskaper. Med exempelvis amerikanska statsobligationer i dollar som defensiva spelare i portföljen har våra kunder hanterat marknadsstressen bättre än svenska räntefonder. Vi tycker att även guld har en plats i portföljen i tider då svenska räntor inte längre balanserar risk särskilt bra och det finns fler defensiva obligationer att komplettera backlinjen med.

Defensiven bäddar för offensiven

Med en defensiv del av portföljen som inte bara bibehåller värdet under kriser, utan faktiskt har förutsättningar att öka i värde, minskar behovet av stor defensiv. En mindre men starkare defensiv ger mer plats i portföljen för aktierna och totalavkastningen blir högre utan att risken ökar. På lång sikt avgör därför kvaliteten på defensiven hur framgångsrik portföljen är. Anfallet må sälja biljetter, men i det långa loppet är det resultatet som räknas. Se till att era defensiva investeringar är just defensiva!

 

Erik Nordenskjöld,
Investeringsansvarig Citroneer Wealth Advisors