Efter nyheten om att nätmäklaren Robinhood planerar att börsnoteras under årets första kvartal har diskussionen kring ”Gamification” av investerings-industrin tagit fart. Robinhoods affärsidé är att öka kundernas interaktion med sitt sparande så att de handlar mer. Robinhood tar inte betalt direkt av kunderna utan genom att sälja omsättningen. Metoderna som ska få kunderna att handla mer kallas av kritikerna för ”Gamification”

Gamifiction är väldigt effektivt eftersom det använder kroppens belöningssystem (dopamin) för att öka vårt engagemang. Det används också av sociala medier och inom bettingindustrin. De är väldigt effektiva eftersom det talar till vår inre grottmänniska. Alla som försökt sluta med Facebook kan vittna om detta…

Staten Massachusetts har stämt Robinhood för att de inte tar tillräcklig hänsyn till kundernas kunskap och att de använder gamification för att öka antalet affärer de gör. På ett sätt kan det låta välment och med ett gott syfte att skydda sina medborgare, men finansindustrin har använt gamification i hundratals år, långt innan begreppet myntats.

Dopaminkick ett trad(e) i  taget

Hjärnforskaren Anders Hansen förklarar hur dopaminet designades av evolutionen för att få grottmänniskan att orka jobba vidare. Doktor Hansen förklarar att våra förfäder som utvecklade viljan att i jakten på frukt klättra upp i nästa träd trots att det inte var någon frukt i det vi just klättrat ner från var de som överlevde i längden. Det räcker alltså med möjligheten att det fanns frukt för att våra förfäder skulle klättra upp i nästa träd. Att trädet som de just kommit ner ifrån såg likadant ut och inte hade någon frukt glömde de fort. Möjligheten till framtida vinst var viktigare för överlevnaden än en långsiktig plan helt enkelt. Dopaminet fick oss att outtröttligt leta efter nya möjligheter och glömma gamla förluster.

Doktor Hansens exempel med den trädklättrande grottmänniskan kan enkelt överföras på valfri aktierekommendation: ”Köp den här aktien den kan gå upp hur mycket som helst!”. Kul tänker investeraren, här finns en möjlighet till att bli rik och köper. När det sedan inte går som det var tänkt utan aktien utvecklas i linje med marknaden (eller sämre), så skakar investeraren snabbt av sig känslan av förlust vid nästa investerings-möjlighet. Upp i trädet igen!

Vad som ligger bakom rekommendationen kan variera: Robinhood vill ha omsättning, tidningarna vill sälja prenumerationer och investmentbankerna vill att bolagen de satt på börsens kurser ska stiga.

Intressekonflikter är det tillsynes gott om i finans-branschen och den bästa medicinen mot detta är en oberoende rådgivare som får betalt för att hjälpa kunden och därför inte behöver ta till andra metoder för att tjäna pengar.

Bättre med långsiktig lycka 

Att vi ska sluta vara grottmänniskor är svårare att hantera. Det får vi helt enkelt leva med. Men det finns metoder för att minska effekterna av vårt grottmänniskobeteende. Att ha en tydlig investeringsstrategi är den bästa starten. Det gör att vi (trots att vi är grottmänniskor) i tider av stress inte behöver titta på vad flocken gör (vilket nästan uteslutande är att sälja i panik). Istället kan vi plocka upp de äpplen, i form av billigare aktier, som flocken kastar bort under flykten.

Gamification är inget nytt i finansbranschen och inget talar för att den kommer att försvinna, vad än välmenande stater försöker göra för att stävja det. Lika osannolikt är det att intressekonflikterna försvinner. Skulle det kännas tröstlöst så finns alltid Citroneer nära tillhands för råd och stöd.

Erik Nordenskjöld, Investeringsansvarig @Citroneer