Fastigheter, råvaror och framtidens förmögenhetsförvaltning

Det är några av de ämnen som diskuterades under ledning av Citroneers Erik Nordenskjöld vid Private Wealth Nordics Forum den 10 maj på Grand Hôtel i Stockholm. Eventet samlade personer verksamma inom kapitalförvaltning för privata förmögenhetsinvesteringar.

Regimskifte på fastighets- och råvarumarknaderna

Förutsättningarna för lönsamma investeringar i fastigheter och råvaror har förändrats radikalt efter Covid 19 och ökningen av inflationstakten. En panel bestående av Sara Viktorsson, VD för Wictor Family Office, Henrik Haeuszler, Senior Director Real Estate på Invesco och Shawn Reynolds, Portfolio Manager Global Resources, Environmental Sustainability på VanEck, diskuterade vilka investeringsmöjligheter som finns i den nya regimen.

Inom fastighetssektorn konstaterade Sara Viktorsson att det finns ett behov av riskminimering och att satsa på fastigheter med högt värde och hyresgäster med hög kreditvärdighet. Henrik Haeuszler menade att marknaden för kontorsfastigheter har förändrats avsevärt sedan Covid 19. Arbete hemifrån har blivit vanligare och behovet av kontorsyta har minskat. Samtidigt finns det en stor skillnad mellan olika länder. I Europa har efterfrågan på kontorsfastigheter åter gått upp då fler återvänt till kontoret, men i USA jobbar allt fler hemifrån på permanent basis.

Hållbarhetsfrågan är viktig för investerare i så väl fastigheter som råvaror och infrastruktur. Dock tar inte alltid värderingen av företag i råvarubranschen hänsyn till hur framgångsrika de är på hållbarhetsområdet. Shawn Reynolds lyfte Equinor (tidigare känt som Statoil) som ett exempel på ett bolag som ligger i framkant inom förnybar energi. Dock värderas Equinor i paritet med till exempel Shell och Chevron som har en betydligt mer fossil verksamhet.

Shawn Reynolds menade vidare att det finns stora möjligheter att investera i hållbar gruvverksamhet. Utvinningen av metaller som litium och kobolt som behövs för elfordonsindustrin sker ofta på ett sätt som inte är miljömässigt och socialt hållbart.

Framtidens förmögenhetsförvaltning

Även inom förmögenhetsförvaltning har stora förändringar skett. Men förväntningarna på ytterligare förändringar är stora då en ny generation kunder söker investeringsrådgivning. Panelen för att diskutera detta ämne bestod av Lars Uppsäll, VD för Formue Sverige, Nalini Bonnier, Nordic Head of Family Offices and Entrepreneurs på BNP Paribas Investment Bank, Johan Kjernsvik, Head of Stockholm and Portfolio Manager på Kuylenstierna & Skog samt Bernhard Wenger, Head of Northern Europe på 21 Shares.

Framväxten av en ny generation entreprenörer som skapat sin förmögenhet med helt andra medel än äldre generationer har lett till att förväntningarna på förmögenhetsrådgivarna har förändrats i hög grad. Det kan gälla allt från kunskap om hållbara investeringar till ny teknologi och nya tillgångsslag som krypto.

Nalini Bonnier förutspådde att mångfald och jämlikhet kommer att bli viktigare när yngre investerare söker rådgivare. I en bransch tämligen dominerad av vita medelålders män blir det avgörande att rekrytera personer med annan bakgrund för att vara konkurrenskraftig.

Även om AI och maskininlärning kan ta över en hel del manuellt arbete var panelen eniga om att den personliga rådgivningen fortfarande kommer att ha en viktig funktion att fylla. Johan Kjernsvik menade att genom att ta till sig den nya tekniken kan mer tid frigöras för det personliga mötet och en initierad analys.

Att investeringar i krypto bara skulle vara något för yngre generationer är enligt Bernhard Wenger en myt. Även mer erfarna investerare intresserar sig för krypto. Istället handlar det här snarare om hur riskbenägen man är.

En annan aspekt som blir viktigare för fler och fler är tillgången till oberoende rådgivning. Det vill säga att rådgivaren inte är bunden till vissa produkter. Det konstaterade såväl Lars Uppsäll som Erik Nordenskjöld. Läs mer om Citroneers syn på oberoende rådgivning här.

Relaterade inlägg