Citroneer Wealth Advisors lanserar idag sin unika, högkvalificerade och oberoende finansiella rådgivningstjänst för privatpersoner och institutioner. Därmed får privatpersoner tillgång till den typ av kvantitativ portföljoptimering som hittills endast varit åtkomliga för storbankernas institutionella kunder. Bakom lanseringen står en grundartrio med två investeringsstrateger från Nordea och en FinTech-entreprenör från Wall Street som tillsammans byggt analysmodellen och utvecklat rådgivningstjänsterna.

Citroneers rådgivning bygger på samma principer som de stora institutionerna använder och anpassas för varje unik kund. Bolaget har utvecklat en kvantitativ portföljoptimerare som kan beräkna en optimal portfölj för varje enskild kund baserad på dennes tillgångar, risktolerans och investeringsmål. Portföljoptimeraren bygger på faktabaserade, systematiska modeller som tar hänsyn till miljontals datapunkter samt vetenskapliga marknadsprognoser.

Att vara helt oberoende från fondförvaltare och banker är en central del av rådgivningsmodellen. ”För att kunna ge bästa råd krävs att man är helt oberoende,” säger Kristian Peeker, VD på Citroneer. ”Det finns alldeles för få oberoende rådgivare som till hundra procent står på kundens sida utan några dolda agendor. De flesta rådgivares fokus ligger idag på att sälja egna produkter eller produkter med höga provisioner.”

Kombinationen av systematisk kvantitativ analys och oberoendet gör tjänsten unik. ”Den moderna finansiella forskningen har bevisat att det går att slå marknaden och få högre avkastning utan att ta mer risk. När rätt strategi är fastställd tar Citroneer fram de bästa fonderna & instrumenten utan att behöva fundera på vad som gynnar det egna företaget. När räntorna är rekordlåga har alla investerare mycket att vinna på att optimera sina portföljer och på att sänka sina avgifter,” säger Erik Nordenskjöld, investeringsansvarig på Citroneer.

Allt startade då Kristian Peeker och Erik Nordenskjöld, tidigare investeringsstrateger på Nordea mötte FinTech-entreprenören Johan Carlsson och började utveckla affärsmodellen för att kunna ge kunden de absolut bästa råden med hjälp av vetenskap, högteknologi och erfarenhet. Under sommaren fick Citroneer sitt värdepappersbolagstillstånd från Finansinspektionen och slår nu upp portarna som en av ytterst få hundra procent oberoende finansiella rådgivare i Sverige.

Entreprenörerna bakom Citroneer är inte rädda för att sticka ut hakan mot den etablerade rådgivningen som mest gått ut på att ta så mycket som möjligt från kunderna genom att lägga ut dimridåer om hur marknaden fungerar.

”Först när du är oberoende kan du pressa priserna på riktigt,” säger Erik Nordenskjöld. ”Att ge rabatter genom att betala tillbaka avgifter är vilseledande. Se till att avgifterna är låga från början istället.”